Waar loop jij tegenaan?

Jezelf kwijtraken kan heel verwarrend zijn voor jou maar ook voor je omgeving. Je verandert (misschien)soms in een heks die op een bezemsteel zou willen wegvliegen van alles en iedereen. De overgang lijkt misschien nog zo ver weg, je bent nog te jong, je voelt nog helemaal niet oud en je leeftijd verraadt ook nog helemaal niet dat je als vrouw al in een overgangsperiode zit.

Ieder mensenlichaam is anders en daarom zijn er ook geen vaste regels om te kunnen bepalen of jij al in de overgang komt of bent. Je leeftijd is hierin niet bepalend, de pré fase (de periode vóór de overgang) kan jaren duren en al allerlei klachten en/of symptomen met zich meebrengen.

Ik noem maar even paar dingen op: onregelmatig ongesteld, meer zweten, sneller warm(opvliegers), onrustiger slapen, sneller verdrietig, doemdenken, duizeligheid, negatief voelen, andere mensen minder leuk vinden, sneller boos en geïrriteerd. Sneller aankomen in gewicht, vaker hoofpijn(migraine), meer spierpijn, lichamelijke stijfheid. Minder weerstand, sneller ziek. Nou ja, eigenlijk alles waarin je jezelf niet herkent en last van hebt.

En dat gebeurt allemaal onder invloed van hormonen. Deze hormonen doen dit niet zomaar ineens maar worden extra geactiveerd door een aantal factoren. De grootste hiervan is jouw leefstijl. Met leefstijl wordt bedoeld, voeding, beweging maar ook ontspanning. Voeding is een belangrijke, je darmen hebben veel invloed op je gezondheid dus ook op hoe je je voelt, hoeveel stress je ervaart en of je voldoende tot rust kunt komen. Je lichaam verandert, ook naarmate je ouder wordt, en vraagt om meer hulp van jou.